Kortsnuitige hondenrassen zoals de mopshond en de Engelse en Franse bulldog zijn erg populair, maar de dieren lijden ernstig onder hun extreme uiterlijk. Daarom vragen we consumenten: koop geen hond met een te korte snuit en afgesloten neusgaten!
Levenslang lijden
Veel mensen vinden honden mopshonden en Franse bulldogs met een korte snuit schattig vanwege het koddige uiterlijk en hun gesnurk. Dit snurken is echter niet schattig, maar zielig. Het geluid wordt veroorzaakt door geblokkeerde luchtwegen en is een symptoom van de ernstige ademnood. De korte snuit en de kenmerkende gedrongen bouw veroorzaken nog tal van andere gezondheidsproblemen.
Kortsnuitige honden:
- raken snel oververhit tijdens het wandelen
- lijden aan slaapapneu en kunnen vaak daardoor niet goed slapen
- hebben vaak pijnlijke oogaandoeningen
- eten moeilijk en hebben allerlei gebitsproblemen
- hebben pijnlijke ontstekingen in de neusplooi
- hebben oogbeschadigingen doordat de haren van de neusplooi in het oog prikken
- hebben wervelafwijkingen en daardoor rug- en nekhernia’s
- kunnen zich door hun afwijkende bouw vaak alleen nog maar voortplanten via kunstmatige inseminatie
- worden meestal via een keizersnede geboren omdat het bekken van de moeder te nauw is en de kop van de pup te breed
Hoge rekeningen dierenarts
Een kortsnuitge hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat daar nog hoge dierenartskosten bovenop komen. Voor operaties aan de luchtwegen, voor behandelingen van hernia’s, voor allergiebehandelingen, voor oogoperaties, correcties van de neusplooien en ga zo maar door.
Draag niet bij aan dierenleed: koop geen kortsnuitige hond!
In Nederland is het inmiddels illegaal om kortsnuiten te fokken, maar het is nog niet verboden om ze te kopen of te verkopen. Zowel in Nederland als vanuit het buitenland worden de dieren nog steeds verkocht. Deze zieke handel in ongezonde dieren moet stoppen!
Help mee in de strijd tegen hondenleed en koop geen kortsnuit!
Dit wordt onderschreven door dierenartsen via de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en Caring Vets. Ook dierenbeschermingsorganisatie Sophia-Vereeniging steunt deze oproep.