Met behulp van jouw steun hebben we in 2020 weer veel bereikt voor de rashonden. Hierbij een overzicht van onze belangrijkste activiteiten.
Dier&Recht bij Radar over de tollers
In februari waren we te gast bij Radar. Daar werd besproken dat fokkers doelbewust zieke honden inzetten in de fokkerij. Ook de nova scotia duck tollinger retrievers lijden schrikbarend vaak aan epilepsie door deze foute fokpraktijken. Raad van Beheer beloofde beterschap in het programma, door het invoeren van duidelijke fokregels.
Er volgden Kamervragen waarom de wettelijke richtlijnen hiervoor nog niet wordt gehandhaafd, en waarom adviezen van specialisten niet worden opgevolgd. Bij het beantwoorden van de Kamervragen werd bevestigd dat fokkers die bewust fokken met dragers van epilepsie de wet overtreden.
Artsen waarschuwen: er zijn geen hypoallergene huisdieren
In januari 2020 publiceren artsen in samenwerking met dierenarts Kelly Kessen een artikel in het toonaangevende Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde waarin wordt uitgelegd dat hypoallergene huisdieren niet bestaan. Mensen die last hebben van allergie wordt aangeraden om deze dieren niet aan te schaffen. Ook de welzijnsproblemen voor de dieren zelf komen in het artikel aan bod.
Ruim 130 bedrijven maken geen reclames meer met kortsnuitige hondenrassen
Inmiddels pasten al ruim 130 bedrijven hun beleid aan, zij maken geen reclames meer met mopshonden, Franse en Engelse bulldogs. Ikea heeft zelfs aangegeven om volgend jaar dat beleid ook op internationaal niveau door te voeren. Dat is fantastisch nieuws want alleen al van de bekende IKEA-catalogus worden jaarlijks meer dan 200 miljoen exemplaren verspreidt. Bij Bosch en Mattel staat het onderwerp eveneens op de internationale agenda.
Gezondheidsproblemen van kleine hondjes
Met behulp van jouw steun kon Dier&Recht de ernstige gezondheidsproblemen van miniatuurhondjes onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Het steeds kleiner fokken van hondjes heeft chiari malformatie en syringomyelie tot gevolg. Honden die daaraan lijden, hebben voortdurend hoofdpijn omdat hun hersenen te groot zijn voor hun kleine schedeltjes. Het is belangrijk dat eigenaren van die hondjes naar de dierenarts gaan om hun hond te laten onderzoeken. We hebben de belangrijkste klachten van deze ziektes samengevat in een folder, zodat eigenaren die kunnen herkennen bij hun hondje.
Geen stambomen meer voor twaalf kortsnuitige hondenrassen
Twaalf kortsnuitige hondenrassen krijgen geen stamboom meer van de Raad van Beheer. Dit is een direct gevolg van de voortdurende druk van Dier&Recht op het naleven van de wet, en de daar uit voortvloeiende druk van de overheid op de Raad van Beheer.
Overleg met Marktplaats over advertenties van malafide fokkers
Sinds mei dit jaar is Dier&Recht in overleg met Marktplaats over het aanbod van illegaal gefokte dieren op het verkoopplatform. Marktplaats heeft het advertentiebeleid nog niet aangepast. Begin volgend jaar staan er nieuwe gesprekken gepland.
NVWA weigert controles bij illegale fokkers
Geen van onze handhavingsverzoeken tegen illegale fokkers is dit jaar in behandeling genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De toezichthoudende organisatie claimt niet te kunnen controleren door de coronacrisis. Hierdoor hadden malafide handelaren vrij spel, ze fokten ongehinderd illegale mopshonden, Franse en Engels bulldogs. Dier&Recht bracht de weigering van de NVWA naar buiten en hier zijn ondertussen Kamervragen over gesteld. Wij blijven druk uitoefenen op de NVWA tot de organisatie optreedt tegen het fokken van honden met schadelijke uiterlijke kenmerken.
Bedankt voor je hulp!
Hartelijk dank voor je steun in 2020, ook namens de dieren! Zonder jouw hulp hadden we dit nooit kunnen bereiken, we hopen dat de dieren ook volgend jaar op jou kunnen rekenen. Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties, elk bedrag is welkom!