Kalfjes wachten lang op zachtere stalvloeren

kalfjes op een houten roostervloer
De meeste vleeskalveren brengen hun leven door op harde roostervloeren. Foto: Dier&Recht

Van de 175 kalverhouders aan wie subsidie is toegekend voor de overstap naar diervriendelijkere stalvloeren, hebben pas 62 kalverhouders hun stal daadwerkelijk verbouwd. Zowel de kalverhouders als de overheid blijven de broodnodige verbeteringen voor vleeskalveren uitstellen. Dat terwijl de huidige harde, gladde roostervloeren simpelweg in strijd zijn met de wet!

Harde, gladde roostervloeren

Vleeskalveren hebben net als alle koeien een zachte ondergrond nodig, zoals een weide. In plaats daarvan leven ze op harde betonnen of houten roosters, zonder stro of ander zacht materiaal om op te liggen. De harde ondergrond veroorzaakt gewrichtsproblemen, verwondingen en zelfs kreupelheid.

Subsidie voor alternatieve stalvloeren

De harde, gladde roosters zijn in strijd met de wet, maar de overheid weigert te handhaven. Minister Schouten wilde tot nu toe niet verder gaan dan een subsidie voor kalverhouders die willen overstappen op alternatieve stalvloeren.

Hiervoor werd bijna 13,9 miljoen euro vrijgemaakt. Een bedrag waarmee voor zo’n 145.000 kalveren een zachtere vloer gerealiseerd kan worden. Dit terwijl er in Nederland plek is voor bijna een miljoen kalveren.

Kalverhouders hamsteren subsidie

Meer dan 400 van de in totaal 1.200 kalverhouders vroegen de subsidie aan. Maar veel kalverhouders met serieuze bouwplannen kwamen niet meer in aanmerking, omdat het geld al was vergeven.

Bovendien blijkt nu dat er weliswaar massaal geld is geclaimd, maar dat de meeste kalverhouders nog niet hebben verbouwd. Van de 175 kalverhouders aan wie subsidie is toegekend, hebben pas 62 kalverhouders daadwerkelijk een ‘welzijnsvriendelijke stalvloer’ laten aanleggen. Van de bijna 13,9 miljoen euro die beschikbaar is gesteld, is pas zo’n 3 miljoen euro uitgegeven.

Noodzaak van wetgeving

Het uitstelgedrag van zowel de kalverhouders als de overheid maakt pijnlijk duidelijk dat wetgeving de enige manier is om vleeskalveren van de harde, gladde vloeren af te krijgen. Dier&Recht zal dan ook iedere mogelijkheid benutten om een einde te maken aan dit structurele kalverleed.

Zo klaagden we eind 2019 de Nederlandse staat aan om betere huisvesting voor vleeskalveren af te dwingen. Helaas verwees de civiele rechter ons door naar het bestuursrecht. Een tijdrovend pad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze strijd voor de kalfjes.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!