Naar aanleiding van ernstige paardenmishandeling voor en tijdens de slacht is er aangifte gedaan tegen het Australische slachthuis Meramist en zijn toeleveranciers. Drie mensen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete. De boetes zijn lachwekkend laag, en voor het slachthuis zijn er nauwelijks consequenties. Dier&Recht wil dat Nederland stopt met de import van vlees uit dit slachthuis. Vooralsnog kan vlees van Meramist via België bij ons terechtkomen in snacks en diervoeding.
Lage boetes voor ernstige paardenmishandeling
Twee kill buyers (handelaren die paarden opkopen voor de slacht) en een medewerker van het slachthuis zijn veroordeeld. De geringe hoogte van de boetes is schokkend. Van de twee kill buyers kreeg de een duizend euro boete, en de ander zelfs nog minder. Ze werden onder meer veroordeeld voor een paardentransport zonder pauzes, voer of drinkwater, dat langer dan 24 uur duurde. Deze handelaren verdienen goed geld terwijl ze structureel de dierenwelzijnsregels overtreden. De lage boetes hebben geen enkel afschrikkend effect.
Alleen beelden van buiten zijn meegenomen in de veroordeling
Helaas bleken uitsluitend de undercoverbeelden die buiten het slachthuis zijn gemaakt, geldig in de rechtbank. De zeer ernstige mishandelingen die binnen werden gefilmd, zijn niet meegenomen in het proces. Lokale organisaties zijn hier nog tegen in beroep. Bij de mishandelingen binnen het slachthuis waren ook mensen betrokken die nu niet veroordeeld zijn. Het slachthuis zelf heeft geen veroordeling gekregen. Jammer – en naar ons idee onterecht. Want het management is evengoed verantwoordelijk voor het uitvoeren van de welzijnsregels.
Wij hopen dat het in beeld brengen van deze misstanden ertoe zal leiden dat de situatie ter plekke verbetert, én dat hier in Nederland het vlees van deze mishandelde paarden niet langer wordt verkocht.
Australisch paardenvlees in Nederlandse snacks en diervoeding
Het paardenvlees uit slachthuis Meramist wordt in ieder geval door één Belgisch bedrijf geïmporteerd. Dit bedrijf verwerkt vleesresten. Dergelijke vleesresten vinden we in Nederland terug in snacks als bitterballen, kroketten en frikandellen. Ook is het heel waarschijnlijk dat dit vlees terechtkomt in diervoeding.
We hebben de NVG, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van huisdiervoeding in Nederland, benaderd met de vraag of er niet-Europees paardenvlees gebruikt wordt in Nederlandse diervoeding. De NVG deed hier geen uitspraak over, maar gaf wel aan dat al het vlees dat wordt geïmporteerd voor menselijke consumptie, ook mag worden gebruikt in honden- en kattenvoer.
Hoe weet je of er Australisch paardenvlees in het voer van jouw hond of kat zit?
Of er in jouw merk diervoeding paardenvlees zit, valt lastig te achterhalen – zeker als er alleen ‘vlees en dierlijke bijproducten’ op de verpakking staat. Het beste kun je zelf de producent bellen en je zorgen uitspreken. Vraag door over de herkomst van het vlees in de producten die je aanschaft. Of nog beter: kies voor een product waarop staat ‘100% biologisch’. Paardenvlees is namelijk vrijwel nooit biologisch gecertificeerd. Ook kun je kiezen voor vegetarisch of veganistisch voer.
In de volgende documentaire staan de beelden waarop de veroordeling is gebaseerd: