Openlijke misstanden in de aangespannen sport

wedstrijd aangespannen sport in Houten
Foto: Dier&Recht

In de aangespannen sport komen zowel verborgen als openlijke misstanden voor. Verborgen misstanden vinden plaats op privéterrein wanneer mensen hun paard trainen. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van zeer kwalijke methodes, die ook in de ogen van andere paardensporters geen genade vinden. Openlijke misstanden zijn praktijken die plaatsvinden tijdens wedstrijden: ze worden gedoogd of zelfs normaal gevonden. Denk aan gebruik van een opzetteugel, gebruik van zware hoefijzers, trekken aan een bit of slaan met de zweep.

Wat we zagen op de wedstrijd in Houten

Op 12 september 2020 observeerden we bij een wedstrijd aangespannen sport in Houten 124 combinaties – van paard(en) en koetsier. Bij 56 daarvan werd met een opzetteugel gereden. Dit is een zeer pijnlijk dwangmiddel: de teugel zit vast aan een smal bit waarmee het paardenhoofd in een onnatuurlijk hoge positie wordt getrokken via de mondhoeken van het paard. (De mondhoeken kunnen scheuren als het paard zijn hoofd laat zakken.) Bij 2 paarden was de tong vastgebonden: dit werd gedoogd of niet gezien. Meerdere paarden werden geslagen met de zweep, en enkele werden met een vlakke hand of vuist in het gezicht geslagen.

Op het oefenterrein en tijdens de wedstrijden werd vaak zeer hard aan het bit getrokken of anderszins hardhandig met de paarden omgegaan. Zo leek het een gewoonte om paarden aan de hefbomen van het bit vast te houden en het bit zo te draaien dat de kinketting in het vel van de onderkaak snijdt. Door het bit hardhandig heen en weer te bewegen probeerde men, zo leek het, de paarden onder controle te houden. Onze observatie is dat de omstandigheden – inclusief de pijn van het bit – ervoor zorgden dat de paarden juist nóg gestrester raakten.

Het viel ons op dat paarden die ernstig protesteerden, ervandoor gingen of steigerden bij het vastdoen van de veel te strakke opzetteugel, toch gewoon door mochten in de wedstrijd. Soms werden combinaties die de meest extreme prestaties leverden, door de jury beoordeeld als winnaar. Oog voor welzijn was niet terug te zien in de jurering.

In deze video worden de misstanden tijdens de wedstrijd in Houten getoond:

https://www.youtube.com/watch?v=lt8KYW4PLIk

Handhaving – bij wedstrijden én bij het trainen thuis

Een diervriendelijke aangespannen sport is ondenkbaar zolang de wedstrijdcriteria niet veranderen. De houding en beweging die van de paarden geëist worden, zijn zó onnatuurlijk dat ze alleen onder dwang gerealiseerd kunnen worden.

Stichting Dier&Recht wil dat dwangmiddelen en pijn bij alle soorten paardensport en -training worden verboden. Er is specifieke wetgeving nodig die paarden in bescherming neemt – zowel bij de training thuis als tijdens wedstrijden. Om dit te realiseren is Dier&Recht een petitie gestart. Heb jij al getekend?

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.