De ziekste honden winnen ook in Nederland de show!

Mopshond met extreem korte snuit en afgesloten neusgaten
Op shows winnen nog altijd honden met een veel te korte snuit en afgesloten neusgaten, zoals deze mopshond (niet de winnende hond).

In Nederland mag gelukkig niet meer gefokt worden met honden met te korte snuiten en afgesloten neusgaten. Ze krijgen ook geen stambomen meer. Het is dieptreurig dat deze dieren toch nog steeds in de prijzen vallen op de hondenshow. Nederlandse keurmeesters geven de stamboomfokkerij geen goed voorbeeld!

De prijshonden hebben een te korte snuit en afgesloten neusgaten

De mopshond die vorig jaar ‘kampioen’ van het ras is geworden, werd dat in 2021 weer. Met deze hond fokken is verboden, want zijn snuit is te kort en de neusgaten zijn afgesloten. Je zou verwachten dat keurmeesters honden die niet aan de Nederlandse wet voldoen, uitsluiten van deelname. Maar blijkbaar vinden zij gezondheid minder belangrijk dan het uiterlijk.

De ‘beste’ van het ras bij de Franse bulldogs heeft ook een te korte snuit en afgesloten neusgaten. Deze hond voldoet niet aan de wettelijke normen – er mag niet mee gefokt worden.

Raad van Beheer maakt zieke honden kampioen op de hondenshow

De keurmeester die deze mopshond en Franse bulldog de prijzen toekende, is Hildeward Hoenderken: de voorzitter van de Raad van Beheer en tevens dierenarts. De Raad van Beheer keurt zieke honden dus niet af, maar maakt ze kampioen.

Koop geen hond met een te korte snuit

Een hond moet voldoende snuitlengte hebben en open neusgaten om te allen tijde voldoende lucht binnen te krijgen. Denk je erover een hond te nemen? Koop geen hond met een te korte snuit en afgesloten neusgaten, en help zo mee de fokkerij van ongezonde honden te stoppen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.