Veel snacks bevatten paardenvlees. Dat vlees komt meestal uit het buitenland. Er kleeft enorm veel dierenleed aan! Consumenten beseffen vaak niet dat ze paardenvlees eten, of gaan ervan uit dat de paarden in kwestie een goed leven hebben gehad. Dat is een ernstige misvatting! Hoe voorkom je dat je producten met horrorpaardenvlees eet?
Vlees van mishandelde paarden
Het gaat om vlees dat afkomstig is van paarden uit de VS, die in Canada, Argentinië en Uruguay worden geslacht. Het transport naar de slachthuizen is één grote lijdensweg. De paarden staan in vrachtwagens die niet geschikt zijn voor paardenvervoer. Ze zijn vaak ziek of gewond, maar medische hulp is er niet. De omstandigheden zijn verschrikkelijk: dode paarden liggen te rotten naast pasgeboren veulens in de paddocks rondom dit verschrikkelijke eindpunt.
https://www.youtube.com/watch?v=yLAmkIs8Law
Om wat voor producten gaat het?
In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen. Hoewel de supermarkten geen snacks meer met paardenvlees verkopen, bevatten dezelfde snacks (zoals bitterballen en kroketten) bij de groothandel vaak wél nog paardenvlees. Ook verkoopt supermarkt Jumbo nog stoofpotjes met paardenvlees.
Om welke merken gaat het en waar zijn die te koop?
In België wordt dit paardenvlees geïmporteerd door De Nil en Velda. In Nederland wordt het onder meer geïmporteerd door Groenveld en Ad van Geloven. De snacks van deze merken zijn te koop bij onder andere groothandels zoals Makro, HANOS en Sligro, zo blijkt uit bezoeken aan verschillende vestigingen.
Wat zegt de sector zelf?
Een Belgische importeur reageerde uitgebreid op de door 12.526 mensen ondertekende protestbrief tegen de import van dit vlees. Het bedrijf gaf aan dat er in Europa – en zeker in Nederland – onvoldoende paardenvlees beschikbaar is, en dat import dus nodig blijft om al hun producten te vullen.
Valt de herkomst te traceren?
Over de exacte herkomst van producten die paardenvlees bevatten wordt erg onduidelijk gedaan. Van de importeurs horen wij dat het Zuid-Amerikaanse en Canadese paardenvlees bijna overal in zit, omdat er anders een tekort aan paardenvlees is. Helaas valt de herkomst van het vlees niet te traceren.
Waar kun je als consument op letten?
Veel vleessnacks die je bij de groothandel en in de horeca kan kopen, bevatten paardenvlees. Ons advies is: koop geen producten met paardenvlees! Kies voor alternatieven op plantaardige basis, dan weet je zeker dat je geen dierenleed eet.