Waar komt het foute paardenvlees terecht?

Liggende paarden
Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

Nederland is Europa’s grootste importeur van fout paardenvlees uit Uruguay en Argentinië . Paardenvlees uit die landen is vaak afkomstig van paarden die ernstig hebben geleden, blijkt uit het rapport dat we gisteren publiceerden. Maar waar wordt dat paardenvlees eigenlijk verkocht?

Paardensnacks

Veel van het paardenvlees wordt niet als paardenvlees verkocht. Het merendeel komt terecht in snack als frikandellen en bitterballen. Opvallend is dat bij veel snacks in supermarkten geen paardenvlees meer zit, maar nog wel vaak in de snacks van restaurants en snackbars.

Vleesschandalen

Dat heeft veel met de inkoop te maken. Na meerdere paardenvleesschandalen zijn supermarkten strenger geworden op de herkomst van het paardenvlees. Zo wordt er geen paardenvlees meer geïmporteerd uit Mexico, en claimt de sector met het project Respectful Life meer aandacht voor paardenwelzijn te hebben.

Respectful Life?

Respectful Life schrijft in eigen rapporten en op basis van audits dat er in Uruguay en Argentinië “geen niet-tolereerbare dierenwelzijnsinbreuken” zijn vastgesteld. Undercover onderzoeken en videobeelden van externe dierenwelzijnsorganisaties uit zowel 2014, 2017 als het meest recente onderzoek in 2018/2019 tonen aan dat de paarden in slachthuizen en verzamelplaatsen nog steeds ernstig worden mishandeld.

Supermarkten

Bij Jumbo zit in onder meer de goulash en Brabants/Limburgs stoofvlees paardenvlees uit Argentinië. Jumbo en HEMA nemen ook paardenvleesproducten af uit Argentinië en Uruguay van importeurs die deelnemen aan het Respectful Life-project. Deen en DekaMarkt verkopen alleen Europees paardenvlees. Vomar verklaart overwegend Europees paardenvlees te verkopen, maar geeft ook aan dat wanneer daar te weinig beschikbaarheid is, over te schakelen naar paardenvlees uit Uruguay en Argentinië. Albert Heijn, LIDL en Aldi verkopen helemaal geen paardenvlees.

Snackbars en restaurants

Het grootste gedeelte van het paardenvlees uit Uruguay en Argentinië ligt in de schappen van de groothandels. Door eigen onderzoek stelden wij vast dat Makro, Hanos en Sligro allemaal paardenvlees uit deze landen verkoopt. Veel van dat vlees zit verwerkt in snacks als frikandellen, vleeskroketten en gehaktstaven. 

Onzichtbaar

Fout vlees uit landen waarvan vrij zeker is dat paarden ernstig hebben geleden en waar het aan deugdelijk toezicht ontbrak, wordt nu vooral ‘onzichtbaar’ in cafés, restaurants en kantines verkocht. Wil jij dat Nederland stopt met de grootschalige invoer van fout paardenvlees, stuur dan een protestmail waarin je met ons oproept een voorlopige stop op de import van paardenvlees uit deze landen.

Bekijk hieronder de schrijnenden undercoverbeelden van de situatie in Uruguay en Argentinië

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.