In 2015 zal er geen statiegeld meer worden geheven op plastic flessen. Dit naderende einde van het statiegeld zal voor veel dieren ook het einde van hun leven betekenen. Nu al sterven dagelijks vogels, vissen, zeeschildpadden, zeehonden en andere dieren aan de rondzwervende plasticresten. De verwachting is dat dit alleen maar meer wordt. Vandaag werd bekend dat de economische voordelen van het afschaffen van statiegeld vies tegenvallen.
Plastic, zoals flesjes of tasjes maar ook in de vorm van nano-deeltjes of kleine brokjes, bevindt zich inmiddels overal. De hoeveelheid plastic afval is de laatste tien jaar verdubbeld en verdwijnt niet, de deeltjes verkruimelen alleen onder invloed van onder andere zonlicht. Enorme gebieden in verschillende oceanen bestaan uit “plastic soep”. Het gaat om minstens vijf gebieden met een gezamenlijke oppervlakte van twee maal de verenigde staten. Plastic soep is zeewater waar enorme hoeveelheden plastic drijven en waar het water helemaal troebel is vanwege al het opgeloste plastic. Leven is daarin nauwelijks mogelijk en voedsel eten zonder plastic naar binnen te krijgen vrijwel onmogelijk. Deze enorme stukken zee, zijn al vrijwel dood en breiden zich in rap tempo uit.
Ook de Noordzee is zwaar vervuild. Mosselen bevatten nano-deeltjes plastic; de gevolgen voor de mosselen zelf en de consumptie door de mens zijn nog onduidelijk. Ook veel vis bevat plastic, in een walvis is ooit 800 kilo plastic gevonden. Dagelijks sterven enorme aantallen dieren aan de rondzwervende plasticresten. Het is stuitend dat het statiegeld op grote plastic flessen – dankzij de lobby van het bedrijfsleven – dreigt te worden afgeschaft. De gevolgen voor de (wilde) dieren en de zee spelen bij deze beslissing nauwelijks een rol, er is slechts oog voor de financiële voordelen. Nu blijkt uit een rapport van ingenieursbureau CE Delft ook nog eens dat de drankenindustrie de Tweede Kamer volkomen onjuist heeft voorgelicht over die financiële voordelen.
Directeur Hans Baaij schreef een uitgebreide column over de gevolgen van het afschaffen van statiegeld, de enorme bedrijfslobby en hoe de politiek hiermee kon instemmen. Lees het stuk op de website Follow the Money: Statiegeldsysteem loopt in de (plastic) soep.