Op 3 december onthulde de Britse minister van milieu, George Eustice, plannen voor een verbod op de export van levende dieren. Die plannen moeten ingaan na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Het gaat daarbij om de export van dieren die worden vetgemest of geslacht. Het verenigd Koninkrijk zou daarmee het eerste land in Europa zijn dat een einde maakt aan deze wrede praktijken!
Verbod eind 2021 van kracht
Of het verbod er komt, hangt af van de resultaten van een acht weken durend regeringsoverleg. Daarin worden eerst de gevolgen onderzocht van het beëindigen van de export van levende dieren uit Engeland en Wales. Daarnaast wordt er gekeken naar mogelijke dierenwelzijnsverbeteringen tijdens transport, zoals kortere reistijden, meer ruimte voor de dieren en strengere regels voor het transport bij extreme temperaturen of over zee.
Naar verwachting wordt er volgend jaar zomer een pakket met hervormingen gestuurd naar het Parlement. Het verbod zou dan eind 2021 van kracht kunnen gaan.
Brexit biedt uitkomst
Omdat de regels voor het transport van dieren zijn vastgelegd in de Europese Transportverordening (1/2005) kunnen lidstaten zelf geen beperkingen opleggen. Maar de Brexit biedt uitkomst. “Nu we de EU hebben verlaten, hebben we de kans om een einde te maken aan deze onnodige praktijken. We willen ervoor zorgen dat dieren zo min mogelijk stress ervaren voordat ze worden geslacht," aldus George Eustice.
Wereldleider op het gebied van dierenwelzijn
Volgens het Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra), wil het Verenigd Koninkrijk met deze plannen haar positie als wereldleider op het gebied van dierenwelzijn versterken.
“Levende dieren moeten tijdens de export vaak buitensporig lang reizen, dat veroorzaakt leed en letsel. Eerder maakten EU-regels het onmogelijk om strengere wetten op te stellen voor deze reizen, maar de Brexit stelt de Britse regering in staat om hier nu eindelijk werk van te maken.”
Uitzondering voor Noord-Ierland
Helaas lijkt Noord-Ierland uitgezonderd te worden en valt ook de export van pluimvee niet onder het verbod. Toch bespaart dit verbod jaarlijks duizenden dieren een ellendige reis over land en zee. Daarnaast is het ook een krachtig signaal naar de Europese Commissie, die zich momenteel buigt over een herziening van de Europese Transportverordening.
Ook minister Schouten wil dat de Europese Commissie met strengere regels komt voor transporten met levende dieren. De minister drong in september al aan op aanpassing van de Transportverordening om transporten voor slachtdieren en vleeskalveren te verbieden als die langer duren dan acht uur.
Wil je op de hoogte blijven van wat de hernieuwde Transportverordening voor de dieren zal betekenen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.