Goed nieuws! Minister Schouten wil dat de Europese Transportverordening wordt aangepast zodat de maximale transportduur van kalveren wordt begrensd op acht uur. Dier&Recht pleit al jaren voor een einde aan langeafstandstransporten met kalveren. Het zinloze gesleep met deze piepjonge dieren zorgt voor enorm veel dierenleed. We zijn dan ook blij dat de minister dit ernstige dierenwelzijnsprobleem op de Europese agenda zet.
Zuigelingen op transport
Jaarlijks worden in Europa meer dan een miljoen kalveren in vrachtwagens geladen en over grote afstanden vervoerd. Ruim 800.000 van deze kalveren zijn bestemd voor de Nederlandse kalverhouderij. Hier worden ze binnen een jaar vetgemest en geslacht, waarna 95 procent van het kalfsvlees weer de grens overgaat.
Slecht bestand tegen transport
De kalfjes gaan op transport als ze twee à drie weken oud zijn. Op deze leeftijd zijn kalfjes nog afhankelijk van hun moeder. Hun behoefte aan warme melk is groot, maar dit wordt niet gegeven tijdens het transport; vaak krijgen de kalveren zelfs geen water. Bovendien hebben de jonge dieren nog geen weerstand tegen alle ziektekiemen die hun soortgenoten van andere bedrijven met zich meedragen. Ze steken elkaar gemakkelijk aan.
De kalfjes zijn uitermate slecht bestand tegen de ontberingen tijdens transport. En, hoe langer een transport duurt, des te zwaarder het voor hen wordt. Dan te bedenken dat bijvoorbeeld de reis van Ierland naar Nederland wel 50 uur kan duren! Veel kalfjes komen ernstig verzwakt, uitgehongerd en uitgedroogd op hun bestemming aan.
Brandbrief aan de minister
Dier&Recht riep minister Schouten vorig jaar in een brandbrief op een einde te maken aan dit nodeloze gesleep met honderdduizenden piepjonge kalveren over grote afstanden. Dit moet op Europees niveau geregeld worden, omdat de regels voor het transport van dieren zijn vastgelegd in de Europese Transportverordening (1/2005).
Volgende week spreekt minister Schouten met andere landbouwministers over de vraag hoe de Europese Commissie het dierenwelzijn tijdens transporten kan garanderen. De minister zal daar aandringen op aanpassing van de Transportverordening zodat transporten die langer duren dan acht uur worden afgeschaft voor kalveren en slachtdieren. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Belangrijk moment voor de dieren
Het is fantastisch nieuws dat minister Schouten gehoor geeft aan onze oproep en belooft zich in te zetten voor een einde aan deze wrede praktijken. Omdat de Europese Commissie de Transportverordening binnenkort zal vernieuwen, is dit dé kans om voorgoed een einde te maken aan langeafstandstransporten!
Help jij ook mee? Roep de Europese Commissie op transporten langer dan 8 uur te verbieden! Teken nu de petitie.