Rashonden lijden in aanloop naar de World Dog Show

Honden in hokken
Foto: Dier&Recht

Op dit moment zijn ruim dertigduizend honden vanuit de hele wereld onderweg naar de World Dog Show in de Amsterdamse RAI.

Een aantal honden is al in Amsterdam gearriveerd, en zit nu in een camper of hotelkamer te wachten op de three minutes of fame van hun eigenaar of fokker. Andere zijn al een week eerder aangekomen, om ook nog deel te kunnen nemen aan de rashondenshow in de Den Bosch. Zo kunnen fokkers in twee weekenden veel prijzen scoren met hun honden.

Voor de honden betekent het: opgesloten zitten in een kleine kooi en wachten... Wachten tot ze op de plaats van bestemming zijn. Wachten in de (te warme) auto. Wachten tot ze even uit hun kooi mogen. Wachten tot ze aankomen op de volgende show… Wachten, wachten en nog eens wachten.

Reizen met het vliegtuig

Veel honden komen met het vliegtuig. Sommige moeten meer dan vijftien uur vliegen, meestal in het ruim. Vliegen is onnatuurlijk en heel stressvol voor honden. Vorig jaar kwam in het nieuws dat dertig honden die onderweg waren naar de show, tijdens en vlak na de vlucht waren overleden. Kortsnuitige honden, zoals Mopshonden en Franse Bulldogs, worden door sommige vliegtuigmaatschappijen niet meer meegenomen. KLM en British Airways bijvoorbeeld, beoordelen dit als te risicovol voor de honden. Afgelopen juli zagen we dit filmpje met een Franse Bulldog, die de vlucht alleen maar overleefde doordat hij onderweg zuurstof kreeg.

Dan maar met de camper

Veel fokkers kiezen er tegenwoordig voor om met de auto of camper naar shows te reizen. Dat betekent voor de honden dat ze wekenlang opgesloten zitten in een kooi. Ook op de plaats van bestemming hebben ze niet veel ruimte om hun poten te strekken. De kampeerplekken die zijn ingericht voor het bezoek aan de show zijn klein, en niet toegerust om tienduizenden honden los te laten lopen.

Lijdensweg

Hondenshows zijn misschien leuke evenementen voor eigenaren, fokkers, keurmeesters en rashondenverenigingen – maar voor de honden zijn ze een lijdensweg, te beginnen met de reis ernaartoe.

Luxemburg verbood eerder dit jaar de grote najaarsshow van komende september, vanwege het leed voor de honden. Ben je het met ons eens en vind je ook dat hondenshows verboden moeten worden? Teken dan de petitie voor een verbod op hondenshows!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.