Raad van Beheer legt wet naast zich neer in de hondenfokkerij

Franse Bulldog

De Raad van Beheer legt zich niet neer bij de door de minister opgelegde fokcriteria voor kortsnuitige honden. Dit werd deze week duidelijk op een bijeenkomst voor fokkers. De Raad gaat fokkers met een fokverbod helpen dit verbod aan te vechten.

Terugdraaien

Minister Schouten bepaalde eerder dit jaar dat honden met extreem korte snuiten niet meer gefokt mogen worden (o.i.d.). De Raad van Beheer was het daar niet mee eens en verzocht de minister om de nieuwe criteria minder streng te maken. Als de minister dit verzoek niet inwilligt, zo bleek tijdens deze bijeenkomst, zal de Raad de volgende stappen nemen.

Rapport aanvechten

De Raad vecht het rapport aan over het fokken met kortsnuitige honden, dat wetenschappers van de Universiteit Utrecht opstelden. Ze vragen daarvoor onder meer een second opinion aan bij buitenlandse wetenschappers.

Fokkers die de wet overtreden bijstaan

Fokkers die een fokverbod hebben gekregen worden door de Raad juridisch bijgestaan. Hiermee houdt de Raad bewust de ontwikkeling naar een gezondere fok van rashonden tegen. Een vreemde invulling van de voorbeeldrol die de Raad zou moeten innemen.

Stambomen blijven verstrekken

Ondertussen verstrekt de Raad gewoon stambomen aan kortsnuitige hondenrassen, zoals de Franse Bulldog en de Mopshond. De enige aanpassing: binnenkort krijgt de stamboon een notitie met als melding dat de ouderdieren niet voldeden aan de wet. Op deze manier kan de Raad optimaal blijven profiteren van de dikke winst dat het uitgeven van een stamboom met zich meebrengt.

Maar wat is een stamboom nog waard als er zelfs stambomen worden verstrekt aan illegaal gefokte honden?

Wil je onze strijd tegen deze misstanden op de voet volgen, meld je aan voor de nieuwsbrief.

Wil je ook opkomen voor de rashonden? Steun ons dan met een donatie!

Raad van Beheer

 

Raad van Beheer
Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.