De Noorse dierenbescherming pleitte onlangs in een rechtszaak voor een fokverbod op de Engelse bulldog en cavalier king charles spaniël omdat er binnen deze rassen geen gezonde exemplaren meer te vinden zijn. Het fokken met deze honden is daarom onethisch en onwettig. De Noorse rechtbank in Oslo stelt de dierenbescherming in het gelijk, en dat is goed nieuws voor de honden!
Stukgefokte rassen
In Noorwegen zijn beide doorgefokte rassen populair. Veel Noren zijn niet op de hoogte van de vele ernstige aandoeningen waar deze dieren onder lijden. Vrijwel alle Engelse bulldogs hebben last van ademhalingsproblemen door de veel te korte snuit. Deze ziekelijke dieren kampen bovendien met allerlei andere gezondheidsproblemen zoals ernstige oogziektes, huidplooiontstekingen, allergieën, hartaandoeningen en gewrichtsproblemen. De cavalier king charles spaniëls lijden bijna allemaal aan chiari malformatie en/of syringomyelie. De hersenen passen niet meer in de schedel waardoor ze constant pijn hebben. Bovendien krijgen ze vaak hartfalen door erfelijke hartklepafwijkingen.
Verbod kan uitgebreid worden naar andere rassen
De Noorse dierenbescherming is blij met het fokverbod. Dit is het begin van het verbod op het fokken van allerlei andere zieke rashonden. Denk daarbij aan de Franse bulldog en de mopshond, die door hun veel te korte snuiten vergelijkbare problemen hebben.
Kruisingen zijn toegestaan
Volgens de rechtbank mogen de Engelse bulldog en de cavalier wel gekruist worden met andere rassen om gezonde pups te verkrijgen. Door de honden te kruisen met gezondere rassen kunnen schadelijke uiterlijke kenmerken – zoals de veel te korte snuit – worden voorkomen. Bovendien voorkomen kruisingen inteelt; de belangrijkste oorzaak van het hoge aantal erfelijke aandoeningen bij rashonden. Denk bijvoorbeeld aan de erfelijke epilepsie onder rashonden.
Andere landen zullen volgen
Dier&Recht is blij dat er nu ook in Noorwegen strengere regels gelden voor het fokken van rashonden. De verwachting is dat andere landen spoedig zullen volgen!