Minister Schouten onderzoekt verhoging transportleeftijd kalveren

kalfje zuivelindustrie
De meeste kalfjes gaan op transport als ze twee weken oud zijn. Foto: Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Demissionair minister Schouten gaat kijken of het Duitse verbod op transport van kalfjes jonger dan vier weken ook in Nederland mogelijk is. Dit zegt de minister naar aanleiding van een motie van Partij voor de Dieren. Het is een voorzichtige eerste stap in de goede richting.

Zuigelingen op transport 

De meeste kalfjes gaan op transport als ze twee weken oud zijn. Dan zijn de zuigelingen nog volledig afhankelijk van hun moeder. Ze hebben behoefte aan warme melk, maar tijdens het transport krijgen ze dit niet. Vaak kunnen de kalveren zelfs geen water drinken. Bovendien hebben de jonge dieren nog geen weerstand opgebouwd tegen alle ziektekiemen die kalfjes van andere bedrijven met zich meedragen. De vatbare dieren steken elkaar gemakkelijk aan. 

Ziektes

Uit onderzoek blijkt dat kalveren vooral in de eerste acht weken op het kalverbedrijf te maken krijgen met gevaarlijke ziektes als longontsteking en diarree. Ze zijn het kwetsbaarst in de eerste drie levensmaanden. Daarom moeten kalfjes volgens Dier&Recht minstens drie maanden oud zijn voordat ze op transport mogen. Nog beter is het om kalveren hun hele leven op het melkveebedrijf te houden. 

Scenariostudie kalverhouderij

Dit zien we terug in recent onderzoek naar verduurzaming van de Nederlandse kalverhouderij. In dit onderzoek – uitgevoerd in opdracht van minister Schouten – worden meerdere toekomstscenario’s geschetst waarmee diergezondheid en dierenwelzijn verbeterd kunnen worden. In het meest diervriendelijke scenario blijven kalveren hun hele leven op een melkveehouderij; in een ander scenario blijven kalveren na hun geboorte minimaal drie maanden op het melkveebedrijf.

Motie voor verhoging transportleeftijd 

Dit jaar besloot de Duitse Bondsraad dat kalveren minimaal vier weken oud moeten zijn voordat ze op transport mogen. Op 2 december stelde Leonie Vestering (PvdD) voor net als de Duitsers de minimumleeftijd voor het vervoer van kalveren te verhogen naar vier weken. Maar demissionair minister Schouten wil eerst meer informatie verzamelen. "Naar mijn weten is dat iets wat ook weer met de transportverordening heeft te maken, dus sta mij toe om even te kijken wat er in Duitsland aan de hand is," zei Schouten. 

Duitse voorbeeld laat zien dat het kan

Een verbod op vervoer voor kalveren jonger dan vier weken zou een voorzichtige stap zijn in de goede richting. Het is dus goed nieuws dat minister Schouten gaat uitzoeken of de transportleeftijd ook in Nederland omhoog kan. De minister zei eerder dat de Europese lidstaten niet kunnen afwijken van de Europese transportregels, Duitsland laat zien dat dit wel degelijk kan.

Op de hoogte blijven van onze campagnes voor de kalfjes? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!