Malafide hondenhandel en broodfok hand in hand met stamboomfokkerij

Hond

Het is de afgelopen weken volop in het nieuws: de wanpraktijken van de Woerdense teckelfokkers van de kennels Wie Anders en De Vliegende Kiep. De kennels fokten en verkochten honderden teckels, met en zonder stamboom. Tot voor kort stonden de fokkers zelfs nog ingeschreven bij de Raad van Beheer, die ook dit jaar nog stambomen verstrekte voor pups van de fokkers.

Gouden erespeld wegens goede verdiensten

In 2016 ontvingen de broodfokkers zelfs een beloning voor hun fokkerijpraktijken in de vorm van een gouden erespeld, ondanks dat het al jaren klachten regende over de fokkers. De Raad van Beheer, die zegt elk stamboomnest te controleren en tussentijds steekproefsgewijs te kijken bij fokkers, heeft duidelijk één en ander over het hoofd gezien – of oogluikend toegestaan.

NVWA constateert grote ellende

Eind juni werden er door de NVWA honderdvijftig honden in beslag genomen en werden er zeven honden dood aangetroffen. Honderd honden mochten blijven. De fokkers kregen tot 28 juni de tijd om hun papieren op orde te krijgen. Op 2 juli heeft de NVWA de fokkers opnieuw gecontroleerd.

Stamboom geen garantie voor goed nest

Voor Dier&Recht is het al lang duidelijk dat een stamboom geen garantie is voor een gezonde en gesocialiseerde hond. De misstanden bij deze teckelfokkerij maken maar weer duidelijk dat de sector zelf de regulatie van gezonde rashonden niet onder controle heeft. Verbetering in de gezondheid van rashonden moet opgelegd worden van buiten de sector.

Meer weten

Opgelicht?! besteedde uitgebreid aandacht aan de misstanden bij de twee kennels. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over hoe het zover heeft kunnen komen. 

Heb je zelf een pup van deze fokkers en ondervind je problemen? Neem dan contact op met Van der Goen Advocaten

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.