Huis-tuin-en-keukengif voor katten

Kat

Katten zijn van nature erg kieskeurig en lopen daardoor minder risico op een vergiftiging dan honden. Zo eten katten bijvoorbeeld minder snel bittere dingen. Maar als een kat iets op zijn vacht krijgt, zal hij zeker aan het wassen slaan, waardoor ook via deze route vergiftigingen kunnen ontstaan.

Manieren waarop een kat vergif binnen kan krijgen:

  • poetsen van de pootjes en de vacht
  • eten of oplikken van een giftige stof, of een vergiftigd prooidier
  • inademen van gif

Welke vergiftigingen liggen er op de loer?

Kamerplanten en bloemen

Katten knabbelen graag aan sprieten. Voorbeelden van giftige kamerplanten zijn kerststerren en lelies. De laatste geven nierfalen bij de kat. Bekijk deze lijst van de LICG voor meer giftige plantensoorten.

In de tuin

Denk aan slakkenkorrels, vergiftigde prooidieren (ratten met rattengif in hun lijf) en tuinplanten zoals de taxus. Bekijk deze lijst van de LICG voor meer giftige plantensoorten.

In de schuur

In de schuur of garage ligt allerlei gif op de loer. Verf, terpentine, wasbenzine en antivries zijn voorbeelden van giftige stoffen. Katten lopen graag overal dwars doorheen en stoten gemakkelijk dingen om. Sluit potten en flessen daarom altijd goed af en bewaar ze achter een gesloten deur.

Medicijnen

Diergeneesmiddelen voor katten en honden hebben vaak een vleessmaak. Berg de medicijnen goed op zodat een kat niet zomaar de hele voorraad smakelijke pijnstillers voor de hond kan opeten. Dat kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Soms worden middelen die bedoeld zijn voor honden, aan katten gegeven. Zoals permetrin, een stof die bij honden veilig gebruikt kan worden tegen vlooien en teken, maar voor katten zeer giftig is.

Let ook goed op rondslingerende medicijnen voor mensen. Katten spelen graag met alles wat rolt, en als er een pilletje rondslingert, kan een kat dat tijdens het spel per ongeluk binnenkrijgen. Paracetamol is bijvoorbeeld erg giftig voor katten. Heeft jouw kat pijnstillers nodig, geef hem dan geen paracetamol maar vraag advies bij de dierenarts.

Voedingsmiddelen

Ui, sjalot, knoflook, prei en bieslook zijn zowel rauw als bewerkt giftig voor katten. Per oogst kan de giftigheid verschillen. Als katten deze groentesoorten eten, kunnen ze bloedarmoede krijgen door het acuut kapotgaan van de rode bloedcellen. Dieren worden dan erg  sloom en bleek, krijgen een snelle ademhaling en hartslag en kunnen toevallen krijgen.

Ook krenten, rozijnen en druiven zijn giftig voor katten. Zes tot vierentwintig uur na het eten ervan kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden. Vooral de nieren kunnen schade oplopen. De prognose van nierfalen is erg slecht: acuut nierfalen geeft sloomheid, slechte eetlust, braken, diarree,  meer plassen of stoppen met plassen en kan uiteindelijk zelfs de dood betekenen.

Orgaanvlees  en rauw vlees (onverhit vlees) kunnen allerlei ziekteverwekkers bevatten: parasieten (toxoplasma, neospora), virussen en bacteriĆ«n (salmonella, E. coli) Het vlees bevriezen en verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.

Advies bij het vermoeden van een vergiftiging

  • Neem direct contact op met een dierenarts.
  • Heb je een verpakking van het product dat de kat heeft binnengekregen, neem deze dan mee naar je dierenarts.
  • Laat de kat niet braken met zout. Ook zout is giftig.
  • Als er een giftige stof, zoals verf, over de kat heen is gekomen, verwijder dan eerst zoveel mogelijk van de stof met handdoeken of keukenpapier. Wikkel de kat tijdens het vervoer naar de dierenarts in een schone handdoek, zodat hij niet kan poetsen of giftige dampen inademen.

Heel veel stoffen zijn giftig voor katten, dit zijn helaas maar enkele voorbeelden. Overleg bij twijfel altijd met een dierenarts!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.