Kalveren in kalvermesterijen brengen hun korte leven door op houten of betonnen roostervloeren zonder stro of andere bodembedekking. En dat terwijl ze, net zoals alle koeien, houden van een zacht bed en een stroeve ondergrond waarop ze veilig kunnen bewegen. Hun situatie is zeer oncomfortabel. En meer dan dat: hun gezondheid en kwaliteit van leven worden ernstig aangetast.
Kalveren houden van spelen
Vleeskalveren liggen na hun geboorte niet lekker te soezen tegen het warme lijf van hun moeder, maar worden direct geïsoleerd in een eenlingbox of kalveriglo. Dat veroorzaakt veel stress bij deze jonge dieren, want ook deze baby's willen na hun geboorte bij hun moeder zijn. Na maximaal zes weken komen ze in een groepsruimte. ‘Ha!’ denkt de onwetende leek, ‘dan kunnen ze in elk geval met elkaar spelen.’
Ja, kalveren houden van spelen, het zijn sociale kuddedieren. Ze zijn dol op samen rennen, schijngevechten houden, elkaar beklimmen, bokken, schoppen, schudden met hun hoofd, schrapen met hun poten. En daarbij natuurlijk lekker hard loeien. Huppelen in de wei is er niet bij, laat ze dan maar dartelen in de stal.
Niks bokkensprongen en kalvercapriolen
Maar de harde roostervloeren waarop ze leven, worden snel glad door mest en urine. Spelen, huppelen, zelfs gewoon lopen: het leidt al snel tot glij- en valpartijen, en is dus erg riskant. Vaak raken er kalveren gewond of worden zelfs kreupel. En zo komt het dat ze een groot deel van de tijd liggend doorbrengen, op de harde vloer. Een onnatuurlijke toestand voor jonge dieren die zo van spelen houden.
De groepsverblijven zijn meestal niet erg ruim. Ook dat nodigt niet uit tot bokkensprongen. En als er wél ruimte is om te spelen, is er weer meer kans dat de dieren uitglijden en gewond raken. Soms worden er schotten geplaatst om het rennen te beperken... en dat belemmert dan het spelen weer. Spelende kalveren in de kalvermesterij – het lijkt een verloren zaak.
Rubbermatten
Dat harde, gladde vloeren de levenskwaliteit van kalveren ernstig aantasten, is al lang bekend. In 2007 besloot de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dan ook dat met ingang van 2009 rubbermatten op de harde roosters te verplichten. De kalversector en de politiek steigerden, en dus werd er besloten om eerst een grootschalig onderzoek te doen naar de effectiviteit van alternatieve vloeren. In 2017 werd dat onderzoek afgerond. Conclusie: op alternatieve vloeren (met rubber) glijden de kalveren minder snel uit, hebben ze minder last van dikke knieën, zijn ze actiever, en spelen ze meer!
En toen...
En toen werd er een streep gezet door het voorstel uit 2007. Rubbermatten worden niet verplicht gesteld. Er komt alleen overleg met de sector over mogelijke subsidies voor alternatieve vloeren. De wegen van de politiek zijn ondoorgrondelijk.
Steun onze rechtszaak tegen kalverleed
Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Steun onze rechtszaak met een donatie en strijd samen met ons voor veilige en comfortabele huisvesting voor kalveren!