Frikandellen hebben geen mooi leven gehad!

Paarden achter hek
Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

In veel vleesproducten - met name snacks - is paardenvlees verwerkt. Met dat paardenvlees is van alles mis. Het is vaak afkomstig van ernstig mishandelde paarden, en kan bovendien restanten bevatten van medicijnen die een gevaar zijn voor de mens. Dier&Recht zoekt informatie bij supermarkten en groothandels.

Supermarkten houden de herkomst van hun producten vaag

Via e-mail en telefoon vragen wij supermarkten en groothandels naar de aanwezigheid en afkomst van het paardenvlees in hun producten. De meeste supermarkten geven aan dat in hun producten ‘hoofdzakelijk’ Europees paardenvlees wordt verwerkt, en dat alleen de ‘tekorten’ worden aangevuld met vlees uit (onder andere) Argentinië, Uruguay, Canada en Australië.

Groothandels als Sligro, Makro en Hanos verkopen eigenmerkproducten: het paardenvlees in die producten komt vrijwel zeker van buiten Europa. Jammer genoeg reageren deze groothandels niet op onze vragen, hun producten worden verkocht in diverse snackbars en horecazaken.

Langs welke weg – en in welke vorm – bereikt het foute paardenvlees Nederland?

Momenteel wordt de herkomst van veel producten zó vaag gehouden dat het lastig is om te achterhalen waar het paardenvlees precies vandaan komt. Het kan door een Belgisch bedrijf geïmporteerd zijn uit Australië (dit staat vast) en vervolgens in Duitsland verwerkt worden tot kattenbrokjes. Het is ook goed mogelijk dat het via België naar Nederland komt, en vervolgens in snacks wordt verwerkt. Bijvoorbeeld door het bedrijf Ad van Geloven in Tilburg, dat verschillende merken aan groothandels levert. Of het wordt in België zelf verwerkt door een lokaal bedrijf zoals Velda, dat producten levert aan Nederlandse supermarkten.

Let op, deze vleessnacks bevatten horrorpaardenvlees!

Dit zijn producten die naar alle waarschijnlijkheid horrorpaardenvlees bevatten:

  • Beckers vleessnacks bij de snackketen Foodmaster
  • Smulders vleessnacks bij de snackketen One-2-eat
  • goulashkroketten, onder andere te koop bij Anytime snackbars
  • alle Sligro eigenmerk-vleessnacks bij de snackketens Plaza food for all en Big Snack
  • alle van de volgende snacks die door snackbars en andere horecazaken verkocht worden: Bourgondiër draadjesvleeskroket; frikandel; frikandel XXL; gehaktbal; goulashkroket; huzarenslaatje; Mexicano; Pikanto; shaslick; smulrol

Wellicht zit er bij jou in de buurt een snackbar die niet tot een keten behoort en zelf zijn inkopen doet? Ga met de eigenaars in gesprek, en vraag ze om producten met paardenvlees te mijden.

Gelukkig is er ook goed nieuws voor de paarden

Goed nieuws is dat producten van FEBO, Burger King, KFC en McDonald’s helemaal geen paardenvlees bevatten, en dat deze ketens bovendien ook veganistische en vegetarische snacks aanbieden.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.