Dier&Recht heeft een schikking getroffen met de fokker van een Labrador met de ernstige aandoening elleboogdysplasie. De fokker heeft de aankoopprijs aan de eigenaar terugbetaald.
Mank lopen
Al binnen enkele maanden na de koop merkte het baasje van de Labrador dat er iets aan de hand was met haar pup. De jonge hond ging mank lopen en wilde niet meer spelen. De dierenarts constateerde al snel dat er sprake was van elleboogdysplasie, een ernstige aandoening. Dat was schrikken voor de kersverse eigenaar van de hond.
Elleboogdysplasie
Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam voor verschillende ernstige gewrichtsstoornissen aan de elleboog. De aandoening veroorzaakt pijn en kreupelheid. Verreweg de meeste elleboogproblemen hebben een erfelijke basis, maar de kans op elleboogproblemen kan worden vergroot door slechte voeding. Ook trauma, zoals een breuk, kan elleboogproblemen veroorzaken.
Voorkomen is beter dan genezen
Elleboogdysplasie komt vaak voor bij (ras)honden. Het is verstandig om bij de aanschaf van een hond uit te zoeken of er gefokt is met elleboogdysplasie-vrije ouders. Dat is nog geen garantie, maar maakt de kans op de aandoening wel een stuk kleiner. Ook komt de aandoening bij sommige rassen vaker voor dan bij andere. Zo lopen grote hondenrassen - zoals de Labrador, de Duitse Herder en de Berner Sennen - een verhoogd risico. Het is dan des te belangrijker om op te passen met overbelasting in de groeiperiode van de hond en daarnaast ook goed gebalanceerde voeding te geven.
Operatie
Over het algemeen is er een (kostbare) operatie nodig om elleboogdysplasie te verhelpen. Zo ook in dit geval. De eigenaar twijfelde gelukkig niet en liet de Labrador opereren. Omdat de koper en fokker het niet eens konden worden over een vergoeding werd Dier&Recht ingeschakeld. De fokker stemde uiteindelijk in met een schikking en betaalde de koopprijs terug.
En ook de operatie was gelukkig een succes. De hond maakt het inmiddels weer goed!