We houden niet van grote woorden, maar vrijhandelsverdragen TTIP en CETA zijn in potentie het ergste wat een dier kan overkomen. In een serie van zes delen laten we zien waarom. Vandaag het laatse verhaal: de hardnekkige plaag die bont voor mensen heet.
Het kostte wat moeite en tijd, maar dan heb je ook wat. In het prachtige jaar 2024 – welgeteld 19 jaar nadat de vossenfokkerij werd verboden en 17 jaar nadat ook chinchilla’s niet langer mochten worden gestript voor hun jas – zal de laatste producent van nertsbont de deuren sluiten. Nederland behoort dan tot de groep landen waar dieren veilig zacht en aaibaar kunnen zijn.
Tel daarbij op dat de import van de vacht van zeehonden, katten en honden in de EU is verboden. Net als het gebruik van wildklemmen en de invoer van bont van dieren die met de meest kwaadaardige versies van die martelwerktuigen zijn gevangen, en je zou bijna tevreden achterover gaan leunen.
Strijd
Maar wacht. Niet zo snel! TTIP en CETA komen er aan, en die twee vrijhandelsverdragen kunnen ons zomaar terug naar het begin van de strijd katapulteren. In Amerika en Canada, de landen waarmee de EU onderhandelt over vrije handel, mag namelijk veel meer dan hier.
Neem Canada, waar men nog naar hartenlust op zeehonden jaagt. Vorig jaar kwamen er enkele tienduizenden exemplaren om. Dat is veel, maar het is minder dan de pakweg 250.000 zeehonden die vroeger jaarlijks werden gestript. De krimpende afzetmarkt - overigens ook buiten de EU - heeft wat dat betreft effect gehad. Als CETA er door komt, opent dat voor Canada echter een deur om zich tegen het verbod te verzetten.
Wildklemmen
Of neem de VS, waar wildklemmen een gangbare manier zijn om pelsdieren te vangen. Veel zogenoemde ‘fur trappers’ doen dit naast hun normale baan, waardoor zij geen tijd hebben om de vallen vaak te controleren. Hierdoor zitten dieren soms een aantal etmalen vast met een gewonde poot. Die ze dan proberen af te bijten of los te scheuren; met zoveel wanhoop en kracht proberen ze te ontsnappen. Wederom: als TTIP er door komt, is het goed mogelijk dat importverbod van dieren die zo zijn gevangen, onder druk komt te staan.