De cross is een wedstrijd in onverantwoorde risico's

Total loss op de cross
De landing na een hoge sprong is belastend voor de pezen in de voorbenen. Foto: Dier&Recht

Het onderdeel cross tijdens eventing ziet er misschien spectaculair uit, maar al dat spektakel heeft een gevaarlijke keerzijde. De sport veroorzaakt veel blessures en maakt zelfs dodelijke slachtoffers. De paarden vertrouwen voor hun veiligheid op de ruiter, maar betalen daar soms voor met hun leven.

Eventing is een wedstrijd waarbij paarden 3 proeven lopen:

  1. Dressuur: figuren rijden in een rijbak
  2. Springen: hindernissen springen in een rijbak
  3. Cross: een parcours met natuurlijke obstakels rijden op snelheid 

Wat is de cross?

De cross is een route door de natuur waarbij paarden op hoge snelheid over heuvels en obstakels springen. Het paard dat het snelst - zonder ernstige verwondingen - aan de finish komt, wint. Obstakels zoals hekken of boomstammen zijn gevaarlijk omdat ze niet meegeven als het paard ze raakt. Dit maakt de cross aanzienlijk gevaarlijker dan andere paardensporten. Naar deze risico’s is veel onderzoek gedaan.

Wat zeggen wetenschappers?

Paarden krijgen een zware training voor de deelname aan een cross. Uit onderzoek blijkt dat 21% van de paarden op topniveau soms wedstrijden mist door blessures. Gemiddeld 1 op de 19 paarden valt tijdens een cross, blijkt uit gegevens van 2011 tot 2022 van de internationale paardensportfederatie (FEI). De meest voorkomende verwondingen zijn sneeën en schrammen aan voor- en achterknieën. Uit een onderzoek onder 345 paarden die vielen tijdens een cross, bleek dat 7,2% zware verwondingen opliep, zoals botbreuken en peesblessures. Bij zware meerdaagse wedstrijden nemen de risico's op pees- en spierblessures aanzienlijk toe.

Welke oplossingen heeft de sector?

De FEI onderzoekt de risico’s per type hindernis. Dankzij dit onderzoek is het aantal dodelijke valpartijen de laatste jaren afgenomen. Sommige evenementen maken gebruik van een ‘klik-systeem’, waarbij een hindernis losschiet als een paard er tegenaan botst. Dit systeem is echter niet geschikt voor alle obstakels. Om de risico’s op verwondingen enigszins te beperken, smeren ruiters de benen en buik van het paard in met vette, glijdende crème. Tenslotte zijn er meerdere dierenartsen die toezicht houden. 

Waarom is Dier&Recht tegen eventing?

Iedereen die écht van paarden houdt, begrijpt dat de risico’s van eventing geen paardenleven waard zijn. Sensationele topsport past niet bij een diervriendelijke en verantwoordelijke omgang met paarden. Het is onethisch en onnodig. Naast de directe verwondingen zijn er ook ernstige bijeffecten:

Dier&Recht strijdt voor een paardensport zonder onnodige risico’s voor paarden. Daarvoor is meer bewustwording nodig over een diervriendelijke omgang met paarden. Geen enkele sport is een paardenleven waard. Help je mee deze boodschap te delen?

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.