Australië verbiedt zeetransporten naar Midden-Oosten tijdens zomermaanden

Schapentransport

Op 1 juni 2019 verbood Australië het zeetransport van levende schapen naar het Midden-Oosten tussen juni en half september. Het verbod blijft ook dit jaar van kracht, dat betekent dat er jaarlijks 1 miljoen minder schapen worden blootgesteld aan de verschrikkingen van de levende export over zee.

Hittestress, honger en zeeziekte

Tot vorig jaar gingen schapen tijdens transporten over zee in twee weken tijd van een relatief milde Australische winter naar de extreme hitte van een zomer in het Midden-Oosten. Velen werden 'levend gestoofd' in de krochten van een zeetanker, of kampten met hittestress, honger en zeeziekte. De misstanden kwamen aan het licht na de publicatie van weerzinwekkende undercoverbeelden in het programma 60 Minutes Australia. Veel van de schapen die de helse overtocht overleven, worden vrijwel direct bij aankomst onprofessioneel en onverdoofd geslacht. De Australische bevolking reageerde geschokt en de regering zag zich genoodzaakt om de transporten in ieder geval te verbieden tijdens de zomermaanden. Ook worden er verscherpte eisen gesteld aan het dierenwelzijn tijdens transport en slacht.

https://www.youtube.com/watch?v=vh5nZV-CdH8

Zuid-Afrikaanse schapen zijn nu de klos

Kuwait Livestock and Trading (KLTT) - het enorme Koeweitse bedrijf dat de schapen importeert en vervoert – wil nu de handel verplaatsen naar Zuid-Afrika. Alleen het ingrijpen van de Zuid-Afrikaanse regering kan nog voorkomen dat deze maand 63.000 schapen hetzelfde akelige lot ondergaan. Onze Zuid-Afrikaanse collega's van de National Council of Societies for the Prevention of Cruelty to Animals (NSPCA) doen hun uiterste best om ook hun schapen te beschermen tegen de gruwelen van deze handel.

Stop internationale diertransporten nu!

Het maakt natuurlijk niet uit waar dieren vandaan komen. Ze hebben allemaal het vermogen om te lijden, en ze hebben allemaal recht op een goede behandeling. Die goede behandeling is vaak ver te zoeken tijdens transporten over lange afstanden. Daarom is het van belang dat ook in Nederland de diertransporten stoppen. Juist nu! De strenge grenscontroles vanwege het coronavirus, veroorzaken in veel landen ongekend lange files. Transporten met levende dieren staan uren- of zelfs dagenlang te wachten, soms met fatale gevolgen.

Help je mee om een einde te maken aan internationale diertransporten? Teken de petitie van onze zusterorganisatie Varkens in Nood!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.