Elk jaar biedt de Amsterdam RAI onderdak aan de Winner hondenshow. Dit jaar komt in augustus ook de World Dog Show naar de RAI met maar liefst 33.000 honden, vanuit 66 verschillende landen.
Nu de vergunningen voor deze hondenshows in 2018 ten einde lopen, laat de gemeente Amsterdam weten dat ze niets ziet in een verlenging van deze dieronvriendelijke praktijken.
Gesprekken met raadsleden en wethouder
Begin deze maand sprak Stichting Dier&Recht met de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Amsterdam. Raadslid Imane Nadif stelde naar aanleiding van dit gesprek schriftelijke vragen over de World Dog Show aan het college van burgemeester en wethouders.
Dinsdag 24 juli had Dier&Recht een persoonlijk overleg met wethouder Laurens Ivens (SP) over de hondenshows die plaatsvinden in de gemeente Amsterdam. Daarbij overhandigde Dier&Recht een rapport over de misstanden bij hondenshows. Wethouder Ivens bleek al uitstekend op de hoogte van de vele problemen rond rashonden. Diezelfde dag ontving raadslid Nadif een antwoord op haar schriftelijke vragen van het college van burgemeester en wethouders.
Kwalijk voor honden
Hondenshows veroorzaken veel stress bij honden, dit komt o.a. door:
- het transport (vaak over grote afstanden);
- het eindeloos trimmen;
- de gedwongen aanrakingen door vreemden;
- het ‘mooi’ lopen aan een strakke ketting;
- de constante aanwezigheid van veel andere honden.
In de tussentijd zitten de honden opgesloten in kleine kooitjes en is er vrijwel geen ruimte voor natuurlijk gedrag. Net als bij het circus worden de dieren op een hondenshow geforceerd tot onnatuurlijk gedrag voor het vermaak van mensen.
Kwalijk voor hondenrassen
Zeer negatief zijn met name de gevolgen op lange termijn van de keuringen op hondenrassen, zoals het ‘belonen’ van extreme uiterlijke kenmerken. Ook dierenarts Piet Hellemans erkent dat belangrijke prijzen regelmatig worden gewonnen door honden met erfelijke afwijkingen als kreupelheid of ademhalingsproblemen.
Winnende honden zijn genetisch vaak de meest zieke honden. Het fokken met die extreem zieke ‘winnaars’ zorgt voor het verkleinen van de genenpool en dat verhoogt het risico op inteelt.
Dier&Recht strijdt al jaren tegen het fokken van dieren met extreme uiterlijke kenmerken die nadelig zijn voor het dier zelf. Amsterdam geeft nu ook het juiste signaal, dit kan zo niet langer!