Alle eendjes zwemmen in het water... maar weet je waarom dat nodig is?

Watervogels

Eenden zijn watervogels. Als er eenden in de buurt zijn, is het water nooit ver weg! Ze hebben vriendelijke koppies, de meeste mensen zijn dan ook dol op ze. Je ziet veel ouders en grootouders met kleine kinderen aan de waterkant. De eendjes voeren, wie heeft het níét gedaan als kind?

Zwemvliezen en peddelvoeten

Maar goed: waarom is het nodig dat ze zwemmen? Op de eerste plaats omdat ze ervoor gemáákt zijn. Dat zie je aan hun zwemvliezen en peddelvoeten, die ervoor zorgen dat ze lekker snel door het water kunnen gaan. Bovendien hebben ze hun stuitklier, die vet afscheidt; met dat vet smeren ze bij het wassen hun veren in zodat die waterafstotend worden. Waarom zou je waterafstotende veren willen als je niet zwemt?

Zwemvliezen eend

Hun gewoonten zijn afgestemd op water

Al hun gewoonten zijn afgestemd op water. En dat zit héél diep. Want zelfs eenden die door omstandigheden (waarover een andere keer meer) nooit in het water komen, vertonen diezelfde gewoonten. 

Snebber snebber snebber snebber...

Neem nou de manier van eten en drinken. Ze zwemmen met hun snavel nét op of onder het wateroppervlak, en filteren daarmee het water op voedsel. Het water komt aan de voorkant hun snavel binnen, en gaat er aan de zijkanten weer uit (voor zover het niet opgedronken wordt). Het voedsel blijft achter. Handig toch? Het is niet alleen een manier van foerageren; het is ook een tijdverdrijf. Héél rustgevend – in ieder geval voor de voorbijganger die in de avondschemering een groep snebberende (zo heet dat filteren) eenden passeert. Je hoort dan geen gesnater, maar alleen een zacht pruttelend geruis. Herhaal fluisterend het woord ‘snebber’ een aantal keren snel achter elkaar, en je komt dicht bij het geluid dat snebberen maakt.

Snebberen

Persoonlijke hygiëne

Eenden besteden een groot deel van de dag aan hun toilet. Ze gaan kopje onder, spetteren het water als een douche over zich heen, en poetsen zich met hun snavel. Zonder water lukt het ze niet om zichzelf schoon te houden.

https://www.youtube.com/watch?v=8fLdRUmHysg

Niet geleerd, toch jong gedaan

Eenden die net uit het ei komen, kunnen meteen zwemmen. Sterker nog: ze verlangen ernaar! Dat valt af te leiden uit de onverzettelijkheid waarmee ze obstakels nemen om water te bereiken. Als ze er eenmaal in plonzen, zijn ze door het dolle heen.

Niet zwemmen went nóóit

Eenden die niet over zwemwater beschikken, zijn ongelukkiger. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Als ze niet kunnen baden of zwemmen, kunnen ze zich niet gedragen op de manier die natuurlijk is voor hun soort. Dat is heel erg – en het went nóóit.

Gun jij alle eenden een waterbad? Teken dan hier onze petitie voor zwemwater voor eenden!

Deel dit artikel