Hulp bij stoppen met zuivel
Waarom wil jij stoppen?
Omdat je tegen dierenleed bent? Omdat het niet echt gezond voor je is? Of omdat het slecht is voor natuur en klimaat?
Wat je reden ook is om jezelf te bevrijden van zuivel, het is nu makkelijker dan ooit om de stap te zetten.
Kies gewoon voor plantaardige melk, kaas of yoghurt.
Geheimen van de zuivelindustrie
Het lot van een kalf
0 UUR OUD
Een koe geeft moedermelk
Een koe geeft pas melk als zij een kalf krijgt. Om continu melk te geven, krijgt zij elk jaar een nieuw kalf. Elke melkkoe die je ziet is zwanger of net bevallen.
Het kalfje is een restproduct. Zeventig procent van alle kalfjes uit de zuivelindustrie eindigt binnen een jaar als kalfsvlees.
1 UUR OUD
Moederloos
Direct na de geboorte haalt de boer het kalf weg bij zijn moeder. Ze zien elkaar nooit meer terug. De eerste weken van zijn leven staat de koeienbaby in een kalveriglo. Alleen.
Hij drinkt kunstmelk uit een emmer. Zijn moedermelk is voor menselijke consumptie.
2 WEKEN OUD
Eenzaam in kooi, ongezonde voeding
Na twee weken gaat het kalf met honderden lotgenoten in de vrachtwagen naar het vleeskalverbedrijf. Daar wordt hij vetgemest voor de slacht.
Het kalf staat hier wekenlang alleen in een kooi. Hij krijgt twee keer per dag een emmertje kunstmelk en wat vast voer. Gras - zijn natuurlijke voeding – eet de jonge grazer nooit. Het ongeschikte dieet veroorzaakt maag- en darmaandoeningen en (lichte) bloedarmoede.
2 MAANDEN OUD
Geen ruimte voor natuurlijk gedrag
Na zes weken gaat het kalf naar een groepshok. Met vijf anderen in een krappe ruimte op een harde roostervloer zonder stro. Grazen en dartelen in een wei is er niet bij.
Spelen lukt ook niet, omdat hij uitglijdt op de gladde vloeren. Het kalfje komt nooit buiten, ruikt nooit frisse lucht en ziet nooit daglicht.
6 MAANDEN OUD
Kort leven vol ziektes
Door de vele ziektekiemen, lage weerstand, slechte huisvesting en ongezonde voeding maakt het kalf geen schijn van kans tegen ziektes als diarree en longontsteking. In zijn korte leven wordt hij minstens twee of drie keer behandeld met antibiotica.
Binnen een jaar gaat hij naar de slacht en komt er een einde aan zijn korte en ellendige bestaan.
Stoppen met melk?
Koop Oatly bij je supermarkt!
Stoppen met boter?
Probeer The Flower Farm!
Stoppen met yoghurt of kwark?
Koop Alpro bij je supermarkt!
Stoppen met chocolade?
Probeer Vego!
Stoppen met roomijs?
Probeer Ben & Jerry's non-dairy!
Disclaimer
De hierboven genoemde producten zijn persoonlijke favorieten van Dier&Recht: geen van deze merken heeft ons hiervoor betaald.