Dierenrechtenorganisatie Animal Legal Defense Fund (ALDF) is een juridische procedure begonnen tegen het Amerikaanse ministerie van landbouw. Zij eist dat er per direct een verbod komt op de productie en verkoop van foie gras.
Het is niet bepaald de eerste keer dat er een poging wordt gedaan om de delicatesse, gemaakt van vervette, extreem grote levers die ontstaan door dwangvoeding, op de zwarte lijst te krijgen. Sterker nog: één van de twee Amerikaanse producenten van foie gras, Hudson Valley Foie Gras, meldde naar aanleiding van de aanklacht dat het zich sinds 2006 al ruim 50 keer heeft moeten verdedigen in de rechtszaal. Steeds met succes, want tot nu toe werd elk verzoek om een verbod afgewezen.
Volksgezondheid
Animal Legal Defense Fund gaat zich echter niet alleen beroepen op dierenwelzijn – een argument dat in de VS lastig is omdat eenden, net als kippen, door geen enkele wet worden beschermd – maar ook op volksgezondheid. Volgens de organisatie is uit studies namelijk gebleken dat het eten van foie gras kan leiden tot amyloidose, een zeldzame maar potentieel levensbedreigende aandoening. Om die reden, vindt ALDF, zou de overheid het moeten verbieden.
In Nederland is de productie van foie gras verboden. Wel worden er jaarlijks enkele tienduizenden kilo’s geïmporteerd, met name uit Frankrijk.