Pekingeenden worden in Nederland gehouden voor hun vlees. Misschien weet je niet hoe een Pekingeend eruitziet? Dat is niet vreemd, want ze komen nooit buiten. Twintig jaar geleden nog wel. Toen werden ze in ruime buitenstallen gehouden, vaak met een vijver erbij. Maar in 1998 kwam er een nieuw mestbeleid met hoge heffingen op mest, fosfaat en stikstof; sindsdien worden Pekingeenden in dichte stallen gehouden. Daarmee was ook de vijver voor hen verleden tijd.
Geen zwemwater went… níét!
Ach, denk je misschien, die eenden leven inmiddels al zoveel generaties zonder zwemwater, ze weten niet eens meer wat het ís. Lange tijd werd inderdaad verondersteld dat – na jaren van selectie op snelle groei en hoog gewicht – de behoefte aan open water bij de Pekingeenden wel verdwenen zou zijn. Maar niets is minder waar: uit experimenten in binnen- en buitenland blijkt dat ze een zeer sterke behoefte hebben aan water.
Experimenten
Zo zijn ze bereid over hoge obstakels te klimmen om toegang te krijgen tot een waterbad. Als ze de keuze hebben tussen een waterbad, een drinkgoot, drinknippels en ronddrinkers, kiezen ze állemaal voor het waterbad! Als dat er niet is, gaat hun voorkeur uit naar de drinkgoot. De drinknippels, die standaard zijn in de eendenhouderij, zijn het minst geliefd. Uit onderzoek is trouwens ook gebleken dat eenden die op natuurlijke wijze foerageren, méér eten en drinken dan eenden die dat niet kunnen. En dat ze harder groeien.
Droogsnebberen
In de natuur foerageren eenden door te snebberen: zwemmend filteren ze het water door hun snavel, die als een stofzuigertje op of net onder het wateroppervlak ligt. Het voedsel blijft erin achter. In de eendenhouderij is dat niet nodig: er is voldoende eten in bakjes beschikbaar. Maar kijk: de eenden blíjven snebberen! Snebberen is een belangrijk tijdverdrijf, de behoefte eraan zit diep. Alleen moeten ze nu ‘droogsnebberen’: ze stofzuigeren door het stro op de grond, en soms zelfs door elkaars veren. In dat laatste geval is er kans dat ze elkaar verwonden, en in het buitenland, in Frankrijk bijvoorbeeld, worden daarom vaak de snavels geknipt…
Vuile eenden
Zonder badwater kunnen de eenden niet kopje onder gaan, en zichzelf dus niet onderspetteren. Ze hebben, zeg maar, geen douche. En daarmee geen poetsmogelijkheden. Zich als een kat schoon likken, kunnen ze niet. Watervogels hebben water nodig voor hun basale verzorging, zo simpel is het. Terwijl eenden van nature héél proper zijn, zijn de Pekingeenden in de veehouderij vuil. Ze hebben vuile veren, vieze ogen en verstopte neusgaten.
Dierwelzijn ernstig aangetast
Hun natuurlijke habitat is hun ontnomen. Hun natuurlijk tijdverdrijf wordt gefrustreerd. Ze zijn vervuild. Ze eten en drinken minder dan in natuurlijke omstandigheden. Laten we er geen doekjes om winden: in de Nederlandse eendenhouderij worden de eendjes ernstig in hun welzijn aangetast!
Gun jij alle eenden een waterbad? Teken dan hier onze petitie voor zwemwater voor eenden!